onsdag 25 juli 2007

Fiby urskog
Läge och storlek: Reservatet är beläget vid Fibysjön, cirka 16 km väster om Uppsala och omkring 5 km nordväst om Brunna. Området omfattar cirka 81 ha, varav landområdena utgör cirka 70 ha.

Syfte: Att bevara området för framtida forskning, undervisning och naturupplevelse genom att låta det utvecklas utan påverkan av mänskliga ingrepp.

Tillgänglighet: Med bil. Från allmänna vägen mellan Brunna och Jumkil leder en enskild väg till reservatet. Avtagsvägen är skyltad. Parkering (rymmer även bussar) vid fd torpet Gustavsberg, strax utanför reservatsgränsen.

Naturreservat, orörd skog, strövstigar

Rejäla rotvältor, kullfallna träd och mossrika marker – allt det som kännetecknar en ganska orörd skog – finns här i Fiby. Frågan om precis hur orörd skogen är debatterades i många år av de välkända Uppsalaprofessorerna Hesselman och Rutger Sernander. Denna träta gjorde att det tog flera decennier från det att reservatsförslaget väckts, till dess reservatet kunde bildas år 1965.

Spillkråkan trummar och Fibybäcken brusar när du tar dig på stigen genom området norrut till Fibysjön, som skymtar mellan trädtopparna. Tar du en rast vid sjön ackompanjerar ännu fler fåglar, både från skog och vatten. Däremellan finns den magiska tystnaden.
Området beskrivs också målande av Gunnar Brusewitz i skriften "Naturreservat i Uppsala län".
Skattmansöådalen

Naturreservat, djup ådal, strövstigar, Upplandsleden, skidbacke

Skattmansöådalens naturreservat har en för uppländska förhållanden ovanligt dramatisk natur. Här finns nämligen en ravin, med en djupt nerskuren å som rinner på dalens botten. Flera strövstigar går genom ådalen, vilka förbinder den skidbacke som finns i södra delen med de industrihistoriskt intressanta lämningarna vid Ytterkvarn. Där bedrevs kvarn- och järnbruksrörelse under lång tid. Även norr om bron vid Ytterkvarn finns strövstigar.

Stora delar av ravinens sidor hålls öppna med bete, vilket ger ett mycket tilltalande landskap och en rik växtlighet. Särskilt frodig är växtligheten längs ån, med täta hasselsnår, strutbräken, liljekonvalj och trolldruva.

Genom att ån skurit sig ner genom lerlagren har intressant fossil kommit i dagen. Här finns minnen från det salta Yoldiahavet med hornsimpa och sik och helt andra arter från tiden när Ancylussjöns söta vatten svallade över de nuvarande lerslätterna.

Området beskrivs målande av Gunnar Brusewitz i skriften "Naturreservat i Uppsala län", som kan köpas i handeln.
Järlåsa ligger c:a tre mil väster om Uppsala och är till övervägande del skogstrakt men med inslag av öppna bygder. Trakten är rik på sjöar, exempelvis finns vid Siggeforasjön ett poplulärt bad och campingplats.

Järlåsa samhälle började utvecklas 1906 och har nu växt till en tätort med c:a 480 invånare. Närheten till ett rikt friluftsliv har gjort att flera områden med fritidshus växt upp. Även en del mindre företag finns i bygden.

Flera industrier fanns tidigare i bygden, bl.a. Lingonbacka Pappersbruk samt Bredsjö- och Fredriksdals Porslinsfabriker. Porslinsverksamheten flyttades på 1820-talet till Värmdö utanför Stock-holm. Dessa fabriker är alltså föregångarna till Gustavsbergs Porslinsfabrik.

måndag 23 juli 2007

Perfekt för det eftersökta goda raststället för alla som som åker till och från fjällen.

Välvårdad villa och rymlig byggnad med restaurang, bar och kiosk i Järlåsa utanför Uppsala överlåtes till företagsam person, familj med vilja att förena boende och verksamhet.
Nära till fina badsjöar, Upplandsleden , och Sverigeleden. Området kring Järlåsa är väl lämpat för vandring, paddling, långfärdsskridsko, cykling och sportfiske.
Vintertid skidbacke med lift i Skattmansöådal.

lördag 21 juli 2007

 
Posted by Picasa

Vägkrog i Järlåsa

För familjeföretagaren som vill ha en egen verksamhet med möjlighet för expansion.